Aquesta crisi sanitària i el consegüent confinament han accelerat vertiginosament un canvi que ja es palpava a l’ambient. La comunicació ha canviat. Les noves tecnologies han revolucionat la comunicació amb unes eines potents i accessibles, a les que ara se’ls hi suma un canvi d’ús i d’ètica. Ens trobem davant d’un canvi de paradigma accelerat sobre com ens comuniquem, quin ús en fem de les tecnologies i com vivim a internet. Les xarxes van plenes i el que fins ara només podria sembla un joc ara s’ha estès per necessitat i s’està normalitzat: el teletreball.

Aquests dies hem pogut veure com l’enginy i la solidaritat s’han extès per cuidar-nos, protegir-nos i entretenir-nos. Des d’usuaris anònims a petites empreses i grans institucions, la gent està apostant per una comunicació diferent, una enfocada al bé comú. Fins fa uns dies semblava que la màxima comunicativa que s’esperava de les corporacions era la transparència, i continua sent molt important, però ara se li ha sumat un nou valor imprescindible, la solidaritat. És el moment de treballar la relació amb la comunitat, de crear llaços i oferir solucions humanes. La comunicació s’ha convertit en el principal aliat per generar confiança. Cal apostar per la comunicació ètica.


Davant d’aquesta situació i tots els canvis i aprenentages que s’en deriven, pensar en el futur. Cal valorar totes les noves eines i formes que estem adoptant aquests dies, i aprendre al màxim la lliço. Hem de veure aquestes circumstàncies com una oportunitat. Els sistemes convencionals de comunicació han canviat, i hem d’adaptar-nos i adoptar les noves regles. La comunicació corporativa pren un nou enfocament i és més important que mai, de vital importància per avançar en un món ple de reptes però també d’oportunitats.
Ara és l’hora d’apostar pel capital humà, d’apostar per les persones, sigui des d’on sigui, des del despatx de casa, l’oficina, una cafeteria o el terrat. Només prenent aquesta determinació podrem afrontar èticament i amb èxit totes les noves oportunitats que se’ns presenten en aquest nou entorn de comunicació amb valors.