A vegades ens trobem amb una empresa que ofereix molt bon producte o un servei excel·lent, però que aquesta no obté l’atenció del públic i per tant cau en l’oblit i no genera ingressos. En molts d’aquest casos el problema ve causat per una mala estratègia en comunicació o l’absència d’aquesta. En moment així és important plantejar-se canvis en l’estratègia comunicativa, perquè encara que sigui difícil de mesurar, el canvi és significatiu.
Normalment es pensa en la comunicació externa, que és molt important, però també cal implementar una bona estratègia de comunicació interna que ens ajudi a generar un bon ambient de treball. En moltes empreses el poder de paraula, de tenir veu, és només per a les persones directives, i fins i tot entre treballadors existeix poca interacció. Moltes vegades aquesta manca de connexió entre persones de l’empresa ve donada pel propi espai de treball, com oficines tancades i poc espai d’interacció. Quan pensem en empreses d’èxit, moltes vegades sabem que els seus espais de treball son molt poc convencionals i compten amb oficines obertes i espais d’esbarjo, cosa que en comptes de baixar el rendiment, millora els resultats. Per què? Perquè el personal se sent valorat, genera una relació emocional amb l’empresa i per tant treballa molt millor. Aquests canvis físics en l’espai són una forta forma de comunicació no verbal.
Tant si volem millorar o generar una estratègia comunicativa, no importa si és interna o externa, un bon punt d’inici és inspirar-se en els casos d’èxit d’altres empreses. Lluny de ser una vergonya, l’art de copiar és molt útil. No es tracta d’implementar exactament aquelles estratègies i accions que han aplicat altres organitzacions, perquè per elles mateixes no asseguren cap resultat, però si que és important mirar quins son els punts clau i habilitats que han emprat, potser fins i tot es pot adaptar alguna acció concreta o forma d’implantar una idea. La qüestió és que es pot aprendre molt d’altres experiències, sobretot si aquestes són positives, però tampoc cal descartar veure què no ha sortit bé.
Hi ha algunes estratègies que acostumen a funcionar a totes les organitzacions, són idees bàsiques que s’inspiren en casos d’èxit:
La transparència és un valor que s’ha posat de moda els últims anys, i inclou tant ensenyar de portes cap enfora, com educar i explicar internament. Durant molt de temps tothom ha estat molt gelós de les seves competències, feina o habilitats, tant les empreses com els treballadors entre ells. És el moment de fomentar la transparència i compartir per millorar.
Seguint amb la línia de la transparència, una altra mesura que estan duent a terme empreses d’èxit és obrir les reunions a tots els empleats. Generant un moment i espai de connexió entre tots, tothom pot donar la seva opinió o conèixer que s’està fent en altres àrees de l’organització, a més s’estalvia molt temps unificant en una sola reunió el que normalment són moltes a diferents nivells i per departament. D’aquesta manera el personal se sent escoltat i es dona valor a les seves opinions.
Assegurar la presencia en xarxes socials i internet és també una de les grans apostes d’aquests casos d’èxit. Apostar per aquest tipus de comunicació externa està molt ben valorat, i és molt útil per segmentar i arribar a aquell públic clau per a l’organització. A més, les xarxes socials són un molt bon instrument per generar una comunicació emotiva que transformi la nostra relació amb els clients i la imatge que quests tenen de nosaltres.
Aquests són alguns exemples de canvis en l’estratègia comunicativa que ens poden ajudar a millorar el nostre rendiment i sobretot portar-nos a l’èxit. No resulta fàcil trobar, avaluar i executar accions com aquestes i per això és important comptar amb el suport de professionals en comunicació que entenguin les necessitats particulars de cada cas i elaborin un vestit a mida